Hoe kan ik maaltijdcheques bestellen?

Maaltijdcheques bestellen

Bij wie kunnen bedrijven maaltijdcheques bestellen? Dat is de vraag die veel werkgevers zich stellen. Zelfstandigen kunnen niet zomaar maaltijdcheques invoeren. Daarnaast zijn er slechts vier instanties die cheques uitschrijven.

Wat zijn maaltijdcheques?

Een maaltijdcheque is een bijdrage van de werkgever om de kosten van het middageten te drukken. Oorspronkelijk was het een echte financiële compensatie tijdens het middageten in het bedrijfsrestaurant. In de loop der jaren werd het systeem aangepast. Werknemers krijgen een maaltijdcheque in de vorm van een persoonlijke elektronische kaart. De cheques zijn een jaar geldig. Je kan ermee terecht in de supermarkt of restaurants.

Wanneer kan ik maaltijdcheques bestellen?

Werkgevers moeten voldoen aan verschillende voorwaarden om maaltijdcheques te verkrijgen. De overheid zien de cheques als een extralegaal voordeel. Bovendien leveren maaltijdcheques heel wat fiscale voordelen op. Wie ze wil schenken aan zijn werknemers, moet zich aan deze voorwaarden houden:

  • Er moet een akkoord zijn via een collectieve arbeidsovereenkomst
  • Een maaltijdcheque per werkdag
  • Tussenkomst werkgever bedraagt maximaal 6,91 euro
  • Minimum bijdrage van 1,09 euro voor werknemer
  • Er moet met leverancier van maaltijdcheques dienstverleningsovereenkomst afgesloten worden

Bij welk bedrijf kan je maaltijdcheques bestellen?

België telt vier leveranciers die officiële cheques uitreiken: Edenred, E-kena, Monizze en Sodexo. Bij Edenred zijn 40.000 bedrijven aangesloten. Zij zijn vooral bekend als uitgever van Ticket Restaurant. Bij E-kena en Monizze kan je enkel elektronische maaltijdcheques verkrijgen. Sodexo biedt de Lunchpass aan. Samen met Edenred is Sodexo de bekendste leverancier van maaltijdcheques.

Zijn maaltijdcheques interessant voor een bedrijf?

Maaltijdcheques aanschaffen en verspreiden komt altijd voordelig uit. Ten eerste is het fiscaal aantrekkelijk. Maaltijdcheques zijn 60 procent goedkoper dan een extra loon. Er moet geen RSZ of personenbelasting betaald worden. Bovendien is het een erg populaire extralegaal voordeel voor werkgevers. Maar liefst 56 procent van de Vlaamse bedienden kreeg maaltijdcheques bovenop hun loon. 42,7 procent van de arbeiders ontvangen ook maaltijdcheques. Daarmee zijn maaltijdcheques een van de ruimst verspreide extralegale voordelen.

Elektronische of papieren maaltijdcheques bestellen?

Sinds 1 oktober 2015 mogen er enkel nog elektronische maaltijdcheques aangeboden worden. Door de afschaffing van papieren cheques liggen de administratieve kosten voor de werkgever lager. Zo zijn er geen verzendingskosten meer. Voor werknemers is het systeem ook handiger. Zo is het makkelijker om het resterende saldo op de kaart te vragen. Bovendien verliezen werknemers minder geld. Het bedrag blijft op de elektronische kaart staan.

Maaltijdcheques bestellen? Betere prestaties op de werkvloer

Maaltijdcheques worden wel eens de moeder der extralegale voordelen genoemd. Meer dan 70.000 bedrijven reiken het uit aan 2 miljoen werknemers. Het is een leuke surplus bovenop het loon van de werknemer. Studie wijst ook uit dat maaltijdcheques een extra motivatie geeft aan werknemers. Ook sollicitanten kunnen net de stap zetten door de aanbieding van die cheques. Een bedrijf scoort dus met maaltijdcheques. Maaltijdcheques brengt een onderneming naar ‘the next level’.

Wilt u ook maaltijdcheques bestellen?

Vraag GRATIS & VRIJBLIJVEND offertes voor maaltijdcheques

Meer en meer werkgevers verkiezen het toekennen van maaltijdcheques boven een bruto loonopslag. Misschien voelt u zich niet zo goed bij deze gedacht. Toch bieden maaltijdcheques voor u als werknemer meer voordelen dan u denkt.

Verder lezen