Hoe maaltijdcheques aanvragen?

Maaltijdcheques worden wel eens de moeder der extralegale voordelen genoemd. Meer dan 70.000 bedrijven reiken het uit aan 2 miljoen werknemers. Het is een leuke surplus bovenop het loon van de werknemer. Studie wijst ook uit dat maaltijdcheques een extra motivatie geeft aan werknemers. Ook sollicitanten kunnen net de stap zetten door de aanbieding van die cheques. Een bedrijf scoort dus met maaltijdcheques. Maaltijdcheques brengt een onderneming naar ‘the next level’.

Bij wie kunnen bedrijven maaltijdcheques aanvragen? Dat is de vraag die veel werkgevers zich stellen. Zelfstandigen kunnen niet zomaar maaltijdcheques invoeren. Daarnaast zijn er slechts vier instanties die cheques uitschrijven.

Wat zijn maaltijdcheques?

Een maaltijdcheque is een bijdrage van de werkgever om de kosten van het middageten te drukken. Oorspronkelijk was het een echte financiële compensatie tijdens het middageten in het bedrijfsrestaurant. In de loop der jaren werd het systeem aangepast. Werknemers krijgen een maaltijdcheque in de vorm van een persoonlijke elektronische kaart. De cheques zijn een jaar geldig. Je kan ermee terecht in de supermarkt of restaurants.

Wanneer kan ik maaltijdcheques aanvragen?

Wanneer maaltijdcheques aanvragen?
Werkgevers moeten voldoen aan verschillende voorwaarden om maaltijdcheques te verkrijgen. De overheid zien de cheques als een extralegaal voordeel. Bovendien leveren maaltijdcheques heel wat fiscale voordelen op. Wie ze wil schenken aan zijn werknemers, moet zich aan deze voorwaarden houden:

  • Er moet een akkoord zijn via een collectieve arbeidsovereenkomst
  • Een maaltijdcheque per werkdag
  • Tussenkomst werkgever bedraagt maximaal 6,91 euro
  • Minimum bijdrage van 1,09 euro voor werknemer
  • Er moet met leverancier van maaltijdcheques dienstverleningsovereenkomst afgesloten worden

👉 België telt vier leveranciers die officiële cheques uitreiken: Edenred, E-kena, Monizze en Sodexo. Bij Edenred zijn 40.000 bedrijven aangesloten. Zij zijn vooral bekend als uitgever van Ticket Restaurant. Bij E-kena en Monizze kan je enkel elektronische maaltijdcheques verkrijgen. Sodexo biedt de Lunchpass aan. Samen met Edenred is Sodexo de bekendste leverancier van maaltijdcheques.

Kunnen bedrijfsleiders maaltijdcheques aanvragen?

Kunnen bedrijfsleiders maaltijdcheques aanvragen?

Maaltijdcheques zijn niet enkel beschikbaar voor werknemers. Bedrijfsleiders kunne ook gebruik maken van dit populair extra legaal voordeel. De maaltijdcheques zijn een uitstekende aanvulling op het loon van een zaakvoerder. Door de spreiding van het loon krijg je meer fiscale voordelen.

Er zijn amper nadelen aan deze beslissing. Waarom zouden bedrijfsleiders maaltijdcheques niet nemen?

Ontvang GRATIS advies

De voorwaarden voor bedrijfsleiders om maaltijdcheques te verkrijgen

De Belgische regelgeving rond maaltijdcheques is erg duidelijk. Zaakvoerder of werknemer: iedereen maakt aanspraak op maaltijdcheques. Maar er zijn een rist voorwaarden verbonden aan de maaltijdcheques. Het is niet altijd eenvoudig om de cheques te krijgen.

  • Bedrijfsleiders kunnen enkel maaltijdcheques verkrijgen als werknemers er ook krijgen
  • Iedere maaltijdcheque heeft een waarde van maximum zeven euro.
  • De uitgave van de maaltijdcheques moet via een individuele schriftelijke overeenkomst geregeld worden
  • Per werkdag kan er een maaltijdcheque verkregen worden
  • De maaltijdcheques moeten persoonlijk op naam van de werkgever staan
  • Bedrijfsleiders mogen de maaltijdcheques maximaal drie maanden gebruiken
  • De cheques dienen enkel voor aankoop van voeding
  • Bedrijfsleiders krijgen maandelijks de maaltijdcheques uitbetaald. Pas op het einde van de maand wordt het aantal werkdagen berekend.
  • Zaakvoerders krijgen per jaar maximaal 220 maaltijdcheques

Waar kunnen bedrijfsleiders maaltijdcheques aanvragen?

Bij de vier uitgevers van maaltijdcheques: Monizze, Sodexo, Edenred en E-Kina. Waar er vroeger een monopolie was bij de leveranciers van de cheques, is er nu hevige concurrentie. Hierdoor zakken de prijzen voor de levering van de cheques. Bedrijfsleiders kunnen hun voordeel doen door de prijzen te wikken en wegen. Daarnaast heeft elke leverancier zijn eigen kenmerken en specialiteiten. Monizze speelt kort op de bal bij technologische ontwikkelingen, Sodexo biedt een snelle service aan. Een zaakvoerder moet afwegen welke factor de doorslag geeft.

FAQ maaltijdcheques

Zijn maaltijdcheques interessant voor een bedrijf?

Maaltijdcheques aanschaffen en verspreiden komt altijd voordelig uit. Ten eerste is het fiscaal aantrekkelijk. Maaltijdcheques zijn 60 procent goedkoper dan een extra loon. Er moet geen RSZ of personenbelasting betaald worden. Bovendien is het een erg populaire extralegaal voordeel voor werkgevers.

Maar liefst 56 procent van de Vlaamse bedienden kreeg maaltijdcheques bovenop hun loon. 42,7 procent van de arbeiders ontvangen ook maaltijdcheques. Daarmee zijn maaltijdcheques een van de ruimst verspreide extralegale voordelen.

Elektronische of papieren maaltijdcheques aanvragen?

Sinds 1 oktober 2015 mogen er enkel nog elektronische maaltijdcheques aangeboden worden. Door de afschaffing van papieren cheques liggen de administratieve kosten voor de werkgever lager. Zo zijn er geen verzendingskosten meer. Voor werknemers is het systeem ook handiger. Zo is het makkelijker om het resterende saldo op de kaart te vragen. Bovendien verliezen werknemers minder geld. Het bedrag blijft op de elektronische kaart staan.

Wat als een bedrijf geen werknemers heeft?

Ook dan kunnen bedrijfsleiders maaltijdcheques aanvragen. De wettelijke maximum is immers vastgelegd op 220 maaltijdcheques. Daarna wordt de aanvraag stopgezet. Een bedrijf heeft dus geen werknemers nodig om maaltijdcheques te krijgen. Zo kunnen eenmanszaken ook hun voordeel halen uit de cheques. Sinds 2007 is de maatregel van kracht. De toenmalige regering wilde het statuut van zelfstandige aantrekkelijker maken met de invoering van maaltijdcheques voor bedrijfsleiders.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Hoeveel medewerkers telt uw bedrijf?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Top!
Voer een geldige bedrijfsnaam in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.