Eén op drie werknemers ontvangt maaltijdcheques- en ecocheques

Maaltijdcheques steeds populairder

Maaltijdcheques worden steeds populairder. Jaar na jaar krijgen meer werknemers een deel van hun loon uitbetaald in maaltijd- en ecocheques. Dit jaar ontvangt ruim één op drie werknemers dergelijke cheques. Door onder andere de invoering van de elektronische betaalkaart en de fiscale voordelen van de maaltijdcheques, wordt het systeem steeds populairder.

Vandaag ontvangt 1 op 3 werknemers (34,1%) maaltijdcheques, terwijl dit in 2014 maar 28,2% was. Dat blijkt uit een analyse van de hr-dienstverlener Acerta. Grotere bedrijven zullen vaker maaltijdcheques invoeren, maar ook steeds meer en meer kmo’s bieden cheques aan hun medewerkers aan.

Opmerkelijk is dat maaltijdcheques aantrekkelijker zijn in de klassieke bedrijven dan in de arbeidssector en dat er een verschil is tussen bedienden en arbeiders. Zo krijgt 40% van de bedienden maaltijdcheques en slechts 16% van de arbeiders. Dit verschil kan verklaard worden door het feit dat de lonen bij arbeiders gemiddeld hoger liggen dan bij bedienden.

Waarom worden maaltijdcheques steeds populairder?

Dat maaltijdcheques steeds populairder worden kan door verschillende factoren verklaard worden. In 2016 zijn de papieren maaltijdcheques afgeschaft en kwam er de elektronische kaart in de plaats. Dit zorgde voor een daling van de administratieve kost omdat er niet meer voor elke werknemer maaltijdcheques geteld en in een enveloppe gestoken moet worden.

Verder werd in datzelfde jaar het maximumbedrag van 7 naar 8 euro opgetrokken voor een maaltijdcheque, waardoor ook het bedrag per gewerkte dag gestegen is.

1 op 3 werknemers ontvangt maaltijd-en ecocheques

Een werknemer kan via maaltijdcheques jaarlijks tot 1.760 euro verkrijgen (bij het krijgen één maaltijdcheque van 8 euro per dag). Daarnaast heeft de populariteit van maaltijdcheques ook te maken met het feit dat werkgevers manieren zoeken om een extra nettoloon te kunnen toekennen en om fiscale en sociale bijdragen zoveel als mogelijk te vermijden.

Zo kunnen ze zich aantrekkelijker maken voor potentiële werknemers. Door de hoge fiscale druk op de lonen zijn maaltijdcheques zowel voor de werkgever als ook voor de werknemer voordelig.

Nettovergoeding in plaats van de cheques?

De regering wilde het systeem van maaltijd- en ecocheques afschaffen en wilde een netto-equivalent in de plaats van de cheques. Zo’n nettovergoeding zou vrij besteed kunnen worden door de werknemers. De Raad van State had echter bedenkingen bij het wetsvoorstel rond een dergelijke vergoeding.

Het idee zou bij invoering namelijk verschillende nadelen hebben, zoals het verloren gaan van jobs en het toenemen van kosten voor de staat. Het wetsvoorstel werd aldus verworpen.

De glorieuze toekomst van maaltijd- en ecocheques

Dat steeds meer en meer bedrijven een deel van het loon van werknemers in maaltijd- en ecocheques zullen betalen, is niet verwonderlijk. Een deel van het salaris uitbetalen in maaltijdcheques is namelijk voor zowel de werknemers als ook de werkgevers een voordelige zaak. Ook meer en meer kleinere kmo’s zien de pluspunten van dit systeem in en voeren het dan ook in. Het verhaal van de maaltijdcheques is dus zeker nog niet afgelopen.

Interesse in maaltijdcheques ?

Ontvang GRATIS offertes

De dagen van de papieren maaltijdcheques zijn geteld. Vanaf 1 oktober 2015 kunt u als werkgever alleen nog elektronische maaltijdcheques uitreiken.

Verder lezen

Belgische maaltijdcheques worden enkel nog aanvaard in ons land. Ze kunnen dus niet meer gebruikt worden in winkels over de grens. Deze maatregel levert echter wel een positieve bijdrage aan onze economie.

Verder lezen