Wat is de waarde van een maaltijdcheque?

 
Waarde maaltijdcheque
Maaltijdcheques zijn één van de populairste extralegale voordelen en ze worden dan ook veel gebruikt. Maar wat is de waarde van een maaltijdcheque en hoe wordt die waarde bepaald?

Eén van de fiscaal interessantste manieren om uw werknemers een loonsverhoging toe te kennen is het geven van maaltijdcheques. Deze zijn namelijk vrijgesteld van RSZ en tellen niet mee als inkomen voor de personenbelasting van uw werknemers. Wanneer u beslist om uw werknemers maaltijdcheques toe te kennen, moet u ook de zichtwaarde ervan vastleggen.

Bepaling van de waarde van maaltijdcheques

In principe wordt de waarde van maaltijdcheques bepaald door de sociale partners op sectoraal vlak, of in samenspraak tussen de werkgever en de werknemersafvaardiging op ondernemingsvlak. Opdat de maaltijdcheques vrij zijn van belastingen en RSZ, moeten er aan enkele voorwaarden voldaan worden. Zo mag de werkgeversbijdrage maximum 5,91 euro bedragen en moet de werknemer minimaal een bijdrage van 1,09 euro leveren. Van die 5,91 euro werkgeversbijdrage is één euro fiscaal aftrekbaar.

Wat zijn maaltijdcheques waard voor u?

De interessantste maaltijdcheque is daarom die van zeven euro. Wanneer een werknemer 225 dagen per jaar werkt en maaltijdcheques van zeven euro ontvangt, dan krijgt hij voor 1575 euro aan maaltijdcheques. Van dit bedrag betaalt u als werkgever 1329,75 euro waar u geen RSZ op moet betalen. Bovendien kan u er 225 euro fiscaal van aftrekken. U werknemer betaalt slechts 245,25 euro van dit bedrag en krijgt dus een effectieve loonverhoging van 1329,75 euro per jaar.

Andere opties

Het is ook mogelijk om maaltijdcheques met een hogere waarde te geven door de werknemersbijdrage te verhogen. U kan als werkgever ook maaltijdcheques van verschillende waarden aan verschillende werknemers toekenen op voorwaarde dat werknemers in hetzelfde werkregime en in dezelfde werkcategorie maaltijdcheques van dezelfde waarde krijgen.

Wil u ook maaltijdcheques bestellen voor uw werknemers?

Ontvang vrijblijvend en gratis offertes

De voordeligste waarde voor een maaltijdcheque   Maaltijdcheques zijn één van de populairste extralegale voordelen. Maar wat is de voordeligste waarde van een maaltijdcheque? Eén van de fiscaal meest interessante manieren om uw werknemers een loonsverhoging toe te kennen is het geven van maaltijdcheques. Ze zijn namelijk vrijgesteld van RSZ-bijdragen en tellen niet mee als…

Verder lezen