Waarom zijn maaltijdcheques zo populair bij kmo’s?

De voorbije jaren worden maaltijdcheques meer en meer aangeboden bij de indiensttreding van een werknemer. Hoe komt het dat maaltijdcheques zo populair geworden zijn? En welke voordelen bieden ze aan de werknemer en werkgever?

1 op 2 werknemers ontvangt maaltijdcheques

Het aantal Belgische werknemers dat maaltijdcheques ontvangt bereikte een record in 2020. Maar liefst 2,125 miljoen – ofwel 50% – ontving dit extralegale voordeel.

Sinds dat papieren maaltijdcheques, op 1 januari 2016, vervangen werden door elektronische maaltijdcheques, is deze groei alleen maar toegenomen. Het gebruik van elektronische maaltijdcheques zorgt namelijk voor een daling in de administratiekosten van een bedrijf. Personeelsdiensten hoeven bovendien ook niet langer maandelijks de maaltijdcheques in een enveloppe te steken en deze op te sturen.

Het is bovendien interessanter dan het toewijzen van een extra premie, omdat er bij het uitgeven van premies minder van het nettobedrag overblijft. De stijging van de maaltijdcheques werkt vooral in voordeel van de werkgever dan voor de werknemer.

Populariteit maaltijdcheques bij kmo's

Stijgende populariteit bij kmo’s

Bij kmo’s wordt er ook een stijging bij het gebruik van maaltijdcheques vastgesteld. Dit is het gevolg van de fiscale druk op de lonen in België. Met maaltijdcheques kunnen bedrijven netto een hoger salaris uitkeren van 1.760 euro per jaar, vrijgesteld van sociale bijdragen. Interessanter dus dan een premie of hoger loon waarvan netto weinig overblijft.

Ook het gemak van de elektronische maaltijdcheques en het binnenhalen van personeel met een aantrekkelijk loonpakket, spelen een rol in de toenemende populariteit van maaltijdcheques. Securex liet weten dat kmo’s meer inzetten op een gevarieerd pakket aan extralegale voordelen en dit willen aanpassen aan de hand van de jobomschrijving en duidelijke criteria. Dit doen ze op basis van loonkostsimulaties.

Daarentegen worden bij grotere bedrijven bijna altijd maaltijdcheques of andere voordelen aan het loonpakket verbonden.

🥪 Vrijblijvende offerte op maat? 🥪

Benieuwd hoe interessant maaltijdcheques zouden zijn voor uw bedrijf? Ontvang nu vrijblijvend een offerte op maat van de topaanbieder in maaltijdcheques. Vul hier het formulier in!

👉 Gratis offertes ontvangen

Wat zijn de voordelen van maaltijdcheques voor de bedrijfsleider?

Er zijn zowel voordelen voor de werkgever als de werknemer bij het gebruik van maaltijdcheques. Toch zijn de voordelen groter voor bedrijfsleiders. Het enige pluspunt dat een werknemer heeft met maaltijdcheques is dat het voordeel vrijgesteld is van de sociale bijdrage en niet onderworpen wordt aan een personeelsbelasting.

Daarentegen geniet de bedrijfsleider een hele waslijst aan voordelen.

  • Hij wordt bij het voorstellen van maaltijdcheques vrijgesteld aan sociale zekerheidsbijdragen en lasten.
  • Dit zorgt ervoor dat het goedkoper voor de werkgever is om maaltijdscheques aan te bieden. Zo kan een bedrijf tot 58% besparen bij het uitbetalen van maaltijdcheques.
  • Ook gaat een bedrijfsleider ziekteverzuim tegen. Wanneer een werknemer niet komt opdagen, wordt de maaltijdcheque ook niet uitbetaald. Bedrijven zorgen er dan ook voor dat maaltijdcheques een manier zijn om hun medewerkers te motiveren .

Wijziging in het gebruik

In september 2020 werd er besloten dat maaltijdcheques enkel voor voedingsproducten gebruikt kunnen worden. Al stond dit al in de wettelijke regeling, toch waren supermarkten heel flexibel omtrent het betalen van voeding en niet-voedingsartikelen met maaltijdcheques.

De aangepaste regeling zal vanaf september strikter worden toegepast zodat enkel voedingsproducten met maaltijdcheques betaald kunnen worden.

Wenst u meer informatie omtrent maaltijdcheques? Twijfel dan zeker niet om onderstaand formulier in te vullen. Wij contacteren u binnen de 48u terug!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Hoeveel medewerkers telt uw bedrijf?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Top!
Voer een geldige bedrijfsnaam in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.