Maaltijdcheques voor bedrijfsleiders: wetgeving en voorwaarden

Maaltijdcheques zijn al meer dan veertig jaar enorm populair en vormen een interessant alternatief op het loon. Meer dan 70.000 bedrijven belonen hiermee meer dan 2 miljoen werknemers. Dit maakt dat de maaltijdcheque in de smaak valt als extralegaal voordeel.

Maar wist u dat er verschillende soorten maaltijdcheques bestaan en dat u zich als bedrijfsleider ook maaltijdcheques kan toekennen? Graag gaan we hier in het onderstaande artikel wat dieper op in zodat u een beter zicht krijgt van de mogelijkheden, voorwaarden en natuurlijk ook de voordelen.

💳 Offerte maaltijdcheques: gratis & vrijblijvend 💳

Benieuwd wat maaltijdcheques voor u als zelfstandige ondernemer kunnen betekenen? Ontvang nu een gratis en vrijblijvende offerte op maat.

👉 Gratis offerte ontvangen

Heeft u als zelfstandige bedrijfsleider recht op maaltijdcheques?

In België worden maaltijdcheques als vrijgesteld sociaal voordeel beschouwd. Wat is een sociaal voordeel?  Dit zijn voordelen die u als zaakvoerder uw medewerkers kan geven zodoende de betrekkingen tussen bedrijfsleider en personeel te versterken.

Maar wist u dat het ook mogelijk is om cheques toe te kennen aan zelfstandige bedrijfsleiders, en dit sinds 1 januari 2007. Hier zijn natuurlijk bepaalde voorwaarden aan verbonden.

Eén van deze voorwaarden is dat u geen maaltijdcheques toegekend kan krijgen als u eigenaar ben van een eenmanszaak. Deze gelden, inderdaad, enkel voor vennootschappen en hun bedrijfsleiders.

Maaltijdcheques toekennen? Dit zijn de voorwaarden?

Aan het toekennen van deze cheques  zijn bepaalde voorwaarden verbonden waaraan u zich als bedrijfsleider dient te houden. We overlopen ze graag even met u hieronder:

  • Als zaakvoerder is het mogelijk om zichzelf maaltijdcheques toe te kennen als de andere werknemers in de onderneming ook maaltijdcheques ontvangen.
  • Het toekennen van deze maaltijdcheques moeten aanschouwd worden als een extraatje en mogen dan ook geen vervanging zijn van het effectieve loon, van uitgereikte premies of enige andere voordelen in natura.
  • De hoeveelheid aan cheques moet overeenkomen met het aantal effectief gewerkte dagen.
  • Het bedrag van maaltijdcheques mag niet hoger liggen dan het voordeel dat de meest begunstigde medewerker binnen het bedrijf krijgt aan maaltijdcheques. Ook mag de zaakvoerder niet méér cheques ontvangen dan het maximum waarop een voltijdse werknemer recht kan hebben.
  • Een schriftelijke, individuele overeenkomst moet worden opgemaakt voor de toekenning van maaltijdcheques.
  • Maaltijdcheques voor de bedrijfsleider worden op naam afgeleverd, net als bij de werknemers,  waarbij de maaltijdcheque ook op naam afgeleverd wordt.
  • De geldigheidsduur voor het gebruiken van deze maaltijdcheques is 12 maanden.

Maaltijdcheques voor bedrijfsleiders

Wat is het maximumbedrag van deze maaltijdcheques?

Het bedrag van deze maaltijdcheque is geplafonneerd. Hier volgen we de volgende rekensom: de totale maximum waarde ligt momenteel op 8 euro. Het aandeel van de vennootschap mag niet hoger zijn dan 6, 91 euro. Aangezien uw eigen bijdrage als bedrijfsleider minstens 1,09 euro per cheque bedraagt komen we uiteindelijk aan 8 euro.

Zijn maaltijdcheques aftrekbaar?

Wanneer aan alle bovenstaande voorwaarden wordt voldaan dan dient u geen personenbelasting en sociale lasten te betalen op de toegekende maaltijdcheques.

Maaltijdcheques kunnen niet volledig afgetrokken worden als beroepskost maar slechts gedeeltelijk en dit voor 2 euro (per maaltijdcheque). Een voordeel is wel dat de beheerskosten gemaakt op deze cheques wel aftrekbaar zijn.

Indien u als bedrijfsleider regelmatig reist binnen de grenzen of in het buitenland is het belangrijk dat u er rekening mee houdt dat er een cumulatieprobleem kan ontstaan wanneer u zich hiervoor laat vergoeden. Dit is ook van toepassing op vergoede restaurantbezoeken met klanten en/of zakelijke contacten.

Bent u bedrijfsleider en wilt u maaltijdcheques aanvragen?

Vraag GRATIS offertes voor maaltijdcheques

Enkele veelgestelde vragen

Graag overlopen we voor u hieronder de meest voorkomende vragen (en antwoorden) die opduiken wanneer we spreken over maaltijdcheques voor zaakvoerders.

Hoeveel maaltijdcheques kunnen aan bedrijfsleiders toegekend worden ?

Voor de toekenning van het aantal maaltijdcheques aan een zaakvoerder, volgen we dezelfde regel die van toepassing is op de werknemer. Het aantal cheques dient immers overeen te komen met het aantal effectieve gewerkte dagen. Er mogen niet meer dagen worden ingebracht dan een voltijds werknemer binnen uw bedrijf mag werken.

Hoe worden het aantal gewerkte arbeidsdagen bepaald?

Aangezien de hoeveelheid van toegekende maaltijdcheques overeen moet komen met het aantal effectief gepresteerde dagen, reist de vraag wat we precies bedoelen met effectief gewerkte dagen. Dit zijn het aantal dagen waarop normale effectieve arbeid wordt verricht. Met andere woorden dit zijn de dagen waarop u als bedrijfsleider fysiek aanwezig bent op het werk of op een andere plaats wanneer hier de aanwezigheid voor het werk vereist is. U hoeft dus niet fysiek op kantoor aanwezig te zijn.

Bewijsbare aantal dagen waarop u gewerkt heeft

Een betere verwoording hier is dat dit geldt voor het aantal dagen waarop effectieve arbeid wordt verricht, zonder enige beperking. Het is immers aan u als begunstigde om deze dagen ook te bewijzen. Indien u dit aantal effectief gewerkte dagen niet kan bewijzen dan vervalt elk fiscaal voordeel en dient het aandeel van de werkgever, het deel dat de ten laste zou vallen van de vennootschap, aangegeven te worden als belastbaar loon.

Wat als de onderneming geen personeel heeft?

Indien u als bedrijfsleider geen personeel in dienst heeft dan heeft u nog steeds het recht om uzelf maaltijdcheques toe te kennen. Tot 01/12/2016 was het maximum aantal maaltijdcheques die een bedrijfsleider toegekend kon krijgen vastgelegd op 220 cheques. Dit maximum werd echter afgeschaft. Elke zaakvoerder kan nu een maaltijdcheque ontvangen per effectief gewerkte dag.

Let er echter wel op dat u bij uw eerste aanwerving verplicht bent om werknemers ook van dit voordeel te laten genieten. De nieuwe werknemer heeft hier dus ook recht op maaltijdcheques.

Waar maaltijdcheques aanvragen?

De aanvraag van maaltijdcheques kan gebeuren via een uitgiftemaatschappij. Op dit ogenblik zijn er in België drie uitgiftemaatschappijen officieel erkend. Dit zijn Edenred, Monizze en Sodexo.

Bedrijfsleiders die maaltijdcheques willen bestellen dienen dus contact op te nemen met deze uitgiftebedrijven. Tegenwoordig werken deze bedrijven niet langer met papieren maaltijdcheques maar met elektronische kaarten.

Wenst u extra advies? Vindt u het als bedrijfsleider interessant om ook aan loonoptimalisering te doen? Twijfel dan zeker niet om onderstaand formulier in te vullen. Wij contacteren u zo snel mogelijk terug en brengen u in contact met de grootste maaltijdcheque aanbieders op de Belgische markt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Hoeveel medewerkers telt uw bedrijf?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Top!
Voer een geldige bedrijfsnaam in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.