Wetgeving

De toekenning van maaltijdcheques is aan wettelijke voorwaarden en beperkingen gebonden. Hier vindt u een kort overzicht.

  • Maaltijdcheques volgens categorieën van werknemers: Eerst en vooral moet men bij het geven van maaltijdcheques rekening houden met de personeelscategorie van de werknemers. Het is namelijk zo dat als u aan één werknemer van een bepaalde categorie maaltijdcheques geeft, u deze moet geven aan iedereen die tot deze categorie behoort.

    De categorieën worden bepaald op basis van bepaalde criteria zoals werktijden, anciënniteit, statuut,… Het is dus zeker belangrijk al deze facetten goed in de gaten te houden en u te laten bijstaan door uw sociaal bureau om te weten wie er maaltijdcheques kan en mag krijgen en wie niet.

  • Maaltijdcheques bedrag: De bedragen van maaltijdcheques zijn ook vastgelegd met een minimumwaarde en maximumwaarde voor zowel werkgever als werknemer.

    Als werkgever kan u maximaal zelf €5.91 bijdragen. De werknemer draagt minimaal €1.09 bij. Dit samen geeft maaltijdcheques van €7, momenteel het meest gangbare bedrag is voor maaltijdcheques. Uiteraard kan u ook kiezen om als werkgever minder bij te dragen.

Maaltijdcheques worden niet enkel toegekend aan werknemers. Ook bedrijfsleiders kunnen genieten van die populair extralegaal voordeel. De voorwaarden hieromtrent zijn echter strikter.

Verder lezen

Maaltijdcheques zijn een extralegaal voordeel dat niet afdwingbaar is. De regels ivm de toekenning ervan zijn erg strikt om de belastingvrijstelling en de fiscale aftrekking te kunnen garanderen.

Verder lezen

Maaltijdcheques wordenze volledig vrijgesteld van belastingen. Tenminste, als ze voldoen aan bepaalde voorwaarden. De 8 voorwaarden zijn opgenomen in juridische teksten.

Verder lezen

Krijgt een werknemer maaltijdcheques voor een halve dag? Maaltijdcheques zijn en blijven een populaire extralegaal voordeel. In principe krijgt een werknemer een maaltijdcheque per dag dat hij werkt. Maar hoe zit het met halve dagen, deeltijds werk, educatief verlof, enzovoort? Gelden er hiervoor andere regels? Wat zegt de wetgeving over maaltijdcheques? De algemene regel stelt…

Verder lezen