Ecocheques

Als werkgever zijn de maaltijdcheques en ecocheques een extralegaal voordeel dat u aan uw medewerkers kunt geven boven op hun loon. De cheques vallen goedkoper uit voor u als de werkgever dan een loonsverhoging, want er hoeven geen belastingen of sociale lasten over betaald te worden. De cheques zijn ontworpen om mensen bewuster te laten consumeren. Uw werknemers kunnen de cheques dan ook exclusief uitgeven aan milieubewuste producten en diensten op het gebied van mobiliteit, energiebesparing en ecologische producten.

Als werkgever kunt u uw bedrijf ook aantrekkelijker maken voor werknemers en uw bedrijfsnaam helpen door cheques aan te bieden.

Ontdek het voordeel van maaltijd- en ecocheques!

Vergelijk GRATIS offertes

Wie krijgt ecocheques?
Werknemers of zelfstandige bedrijfsleiders die in de privésector werken kunnen de cheques ontvangen. Werknemers kunnen niet zelf de cheques bestellen; als werkgever bepaald u of uw werknemers cheques ontvangen. Dit wordt dan vastgelegd in de CAO of een individuele arbeidsovereenkomst. Vervolgens krijgen alle werknemers die u als begunstigden opgeeft de cheques, wanneer u deze bestelt bij één van de uitgiftebedrijven.
Wanneer kunt u ecocheques gebruiken?
Zoals genoemd komen alleen werknemers en zelfstandige bedrijfsleiders in de privésector in aanmerking voor de cheques. Hoe hoog het bedrag is dat uw werknemers ontvangen aan cheques bepaalt uzelf. De hoeveelheid hangt af van het loon van de medewerker en hun werkperiode, maar per jaar kan een werknemer maximaal €250 aan cheques ontvangen.
Waar ecocheques gebruiken en wat kopen?
Ecocheques zijn ontworpen om mensen milieubewuster te laten consumeren. De cheques zijn dan ook alleen uit te geven aan ecologische producten en diensten. Maar waar ecocheques gebruiken? De producten en diensten die uw werknemers kunnen halen met ecocheques zijn in te delen in drie categorieën:

ecologische producten en diensten
duurzame mobiliteit en vrije tijd
hergebruik en afvalpreventie

Dit zijn de drie categorieën waar ook de officiële lijst van producten en diensten die met de cheques gekocht kunnen worden is ingedeeld. De lijst wordt samengesteld door de Nationale Arbeidsraad. Denk maar aan producten zoals spaarlampen, huishoudtoestellen, levensmiddelen, binnen- en buiteninrichting en zonnepanelen. Maar ook bijvoorbeeld een treinreis met de Eurostar kan betaald worden met ecocheques.

Naast wat er gekocht kan worden met de cheques is het natuurlijk ook belangrijk om te weten waar uw werknemers de cheques kunnen uitgeven. Het is niet verplicht voor handelaren om de cheques te accepteren. Elke cheque kan alleen uitgegeven worden bij die handelaren die aangesloten zijn bij het uitgiftebedrijf van die specifieke cheque. Dus als u cheques bestelt bij Sodexo, kunnen uw werknemers alleen de cheques uitgeven bij handelaren die aangesloten zijn bij Sodexo.

Hoe ecocheques bestellen?
Alleen werkgevers, of eventueel het sociaal secretariaat, kunnen ecocheques voor werknemers bestellen. Eerst zult u zich als werkgever moeten aanmelden bij een uitgiftebedrijf. Dit kan Edenred, Sodexo of Monizze zijn . Vervolgens kunt u via uw klantenzone opgeven wie de begunstigden van de cheques zijn en meteen de cheques bestellen.
Ecocheques-aanbieders
Momenteel zijn er vooral drie bekende uitgiftebedrijven die ecocheques aanbieden: Edenred, Sodexo en Monizze. Hoewel er veel overeenkomsten zijn tussen deze bedrijven, zijn er ook een paar verschillen waar u op moet letten. Ten eerste is het natuurlijk belangrijk om te kijken welke handelaren bij welk bedrijf aangesloten zijn.
Monizze
Monizze is het jongste bedrijf in deze lijst en daardoor ook wat kleiner dan de andere twee. Toch heeft dit bedrijf een groot netwerk van aangesloten handelaars. Ook is het een bedrijf dat volop aan het groeien is. Monizze biedt als enige geen optie voor papieren cheques aan. Dat lijkt misschien een groot nadeel, maar alleen elektronische cheques aanbieden bespaart wel weer administratiekosten en natuurlijk het milieu, wat precies het idee van de cheques is.
Edenred
Edenred is een grote marktspeler in ecocheques. De lijst van aangesloten handelaars in België is zeer groot en het merk biedt zowel papier als elektronische ecocheques aan. De bestellingen zijn zeer eenvoudig te plaatsen voor zowel bestaande als nieuwe werknemers.
Sodexo
Sodexo ecocheques staan bekend onder de naam “Eco Pass”. Net als bij Edenred, is de Eco Pass ook als papieren cheque te verkrijgen. Maar de elektronische variant heeft een extra voordeel. Er kan namelijk contactloos mee betaald worden.

Vergelijk ecocheques aanbieders