Wie heeft recht op maaltijdcheques?
Maaltijdcheques werden in het leven geroepen om de werknemers tegemoet te komen die ’s middags geen bedrijfsrestaurant tot hun beschikking hebben en zich genoodzaakt voelen om elders iets te gaan eten. Maar wie heeft er nu precies recht op en wat zijn de voorwaarden?
Maaltijdcheques zijn een extralegaal voordeel dat niet afdwingbaar is. De regels in verband met de toekenning ervan zijn erg strikt om de belastingvrijstelling en de fiscale aftrekking te kunnen garanderen.
Een bedrijf dat maaltijdcheques wil aanbieden, moet dit opnemen in de Collectieve Arbeidsovereenkomst. Daarnaast moeten werknemers die in aanmerking komen expliciet in de CAO vermeld worden. Het toepassingsgebied van de CAO is meestal gelimiteerd tot werknemers met een arbeidscontract, namelijk: bedienden, arbeiders, huispersoneel, huiswerkers en telewerkers, handelsvertegenwoordigers en studenten.
Een collectief voordeel
Een werkgever kan niet willekeurig maaltijdcheques toekennen. Het is collectief van aard, dus alle werknemers van hetzelfde toepassingsgebied zijn gelijk voor de wet. Concreet betekent dit dat één bediende geen maaltijdcheque kan krijgen als de andere bedienden er geen krijgen.
Wie niet verbonden is door een arbeidsovereenkomst, heeft dus geen recht op maaltijdcheques. Het gaat dan om: schoolstages, leerlingen, individuele beroepsopleidingen, beroepsinlevingsovereenkomsten, brugprojecten en inschakelingsovereenkomsten.
Uitzonderingen
Zoals altijd zijn er een aantal bijzondere gevallen.
- Zelfstandige ondernemers kunnen maaltijdcheques ontvangen, zolang de waarde de maximale subsidie in ondernemingswaarde niet overschrijdt.
- Deeltijdse werknemers hebben recht op maaltijdcheques wanneer fulltime werknemers in hetzelfde toepassingsgebied ze ook ontvangen.
- Ook werknemers op interim-basis hebben recht op maaltijdcheques indien de vaste werknemers ze krijgen.