Krijgt een werknemer maaltijdcheques voor een halve dag?

Maaltijdcheques zijn en blijven een populaire extralegaal voordeel. In principe krijgt een werknemer een maaltijdcheque per dag dat hij werkt. Maar hoe zit het met halve dagen, deeltijds werk, educatief verlof, enzovoort? Gelden er hiervoor andere regels?

Heeft u nog vragen of wenst u extra advies? Dien dan een vrijblijvende aanvraag in via onze offertedienst. Onze leveranciers adviseren u graag over de mogelijkheden voor uw bedrijf.

Wat zegt de wetgeving over maaltijdcheques?

De algemene regel stelt dat maaltijdcheques gegeven worden voor iedere dag waarop de werknemer normale en werkelijke arbeid verricht. Er zijn echter een aantal speciale gevallen. Een overzicht.

  • Werknemers die een halve dag werken omdat ze deeltijds werken of omdat ze een halve dag verlof hebben, krijgen voor die dagen ook maaltijdcheques. Het principe is namelijk dat er één cheque gegeven wordt per effectief gepresteerde werkdag. Op die manier kan het dus dat een deeltijdse werknemer evenveel maaltijdcheques krijgt als zijn collega die voltijds werkt.
  • Daarom werd er een alternatieve berekeningswijze in het leven geroepen. Het aantal effectief gepresteerde werkuren per kwartaal wordt gedeeld door het dagelijks aantal werkuren in de onderneming. Dit getal wordt dan naar boven afgerond en wordt beperkt door het maximumaantal dagen dat door een voltijdse werknemer in de onderneming gepresteerd kan worden tijdens het kwartaal. Deze berekeningswijze is enkel geldig als die is opgenomen in de CAO of in het arbeidsreglement.

Maaltijdcheques halve dag

Ook maaltijdcheques voor educatief verlof en vakbondsvergaderingen

Maaltijdcheques worden ook gegeven voor de dagen waarop een werknemer effectief een opleiding volgt in het kader van betaald educatief verlof als dit tijdens de werkuren valt. Verder krijgen ook vakbondsafgevaardigden maaltijdcheques als zij deelnemen aan een vergadering van een overlegorgaan. Op feestdagen, inhaalrustdagen, vakantiedagen, ziektedagen met gewaarborgd loon, recuperatie van overuren en stakingsdagen hebben werknemers echter geen recht op maaltijdcheques.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Hoeveel medewerkers telt uw bedrijf?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Top!
Voer een geldige bedrijfsnaam in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.