Voordelen maaltijdcheques voor werkgever en werknemer

Maaltijdcheques worden steeds populairder. Jaar na jaar krijgen meer werknemers een deel van hun loon uitbetaald in maaltijd- en ecocheques. Dit jaar ontvangt ruim één op drie werknemers dergelijke cheques. Door onder andere de invoering van de elektronische betaalkaart en de fiscale voordelen van de maaltijdcheques, wordt het systeem steeds populairder.

💳 Ontvang een vrijblijvende offerte op maat 💳

Maaltijdcheques hebben niet alleen voordelen voor werknemers, maar ook voor u als werkgever. Ze zijn:
✅ € 2 per cheque fiscaal aftrekbaar
✅ 60% goedkoper dan loonsverhoging
✅ Vrij van RSZ of personenbelasting

👉 Ontvang gratis en vrijblijvend uw offerte op maat.

Vandaag ontvangt 70% van de werknemers maaltijdcheques, terwijl dit in 2014 maar 28,2% was. Dat blijkt uit een studie van de RSZ. Grotere bedrijven zullen vaker maaltijdcheques invoeren, maar ook steeds meer en meer kmo’s bieden cheques aan hun medewerkers aan.

Dat steeds meer en meer bedrijven een deel van het loon van werknemers in maaltijd- en ecocheques zullen betalen, is niet verwonderlijk. Een deel van het salaris uitbetalen in maaltijdcheques is namelijk voor zowel de werknemers als ook de werkgevers een voordelige zaak. Ook meer en meer kleinere kmo’s zien de pluspunten van dit systeem in en voeren het dan ook in. Het verhaal van de maaltijdcheques is dus zeker nog niet afgelopen.

Voordelen van maaltijdcheques voor werknemers

Meer en meer bedrijven geven hun werknemers geen bruto loonsopslag meer maar geven liever extralegale voordelen zoals maaltijdcheques,… Ook voor de werknemer biedt dit heel wat voordelen. U krijgt als het ware extra loon zonder er al te veel belastingen voor bij te betalen.

U kan de cheques trouwens bijna overal gebruiken. Bovendien kan je kiezen tussen elektronische en ‘gewone’ maaltijdcheques. Uiteraard moet u als werknemer ook een kleine bijdrage afstaan bij het ontvangen van maaltijdcheques. Maar deze bijdrage is miniem.

Ontdek de voordelen van maaltijdcheques

voordelen maaltijdcheques werknemer

Belastingvoordeel maaltijdcheques

Op het eerste zicht zal u zich misschien niet zo goed voelen bij die “eetbonnen” maar toch moet u de voordelen zeker eens van dichterbij bekijken. Eerst en vooral wordt u nagenoeg niet belast op maaltijdcheques. De werkgever betaalt het grootste deel van de kosten en u betaalt zelf een kleine bijdrage. Die bijdrage is echt miniem en u zal nauwelijks voelen dat u zelf iets bijbetaald voor dit toch wel grote voordeel.

We mogen namelijk niet vergeten dat het voor vele bedrijven en zelfstandigen nog steeds een moeilijke periode is die men moet doorspartelen alvorens men zal mogen zeggen dat de crisis volledig voorbij is.

Extra nettoloon

Opslag vragen in deze tijden is dan ook niet altijd zo evident en op die manier kan men toch een mooi nettobedrag extra krijgen zonder dat uw baas eigenlijk al te veel moet uitgeven aan loonkosten.

Een job hebben vandaag de dag is namelijk ook niet zo vanzelfsprekend meer dus is het belangrijk af en toe ook eens in functie van het bedrijf te denken zonder uw eigen voordelen te vergeten.

Bijna overal bruikbaar

Maaltijdcheques zijn ondertussen al jarenlange zeer goed geïntegreerd in onze samenleving en men kan in bijna elke winkel waar men voedingsmiddelen verkoopt terecht met dit “betaalmiddel”. Vele winkels aanvaarden maaltijdcheques zelfs voor middelen die eigenlijk geen voedingswaren zijn.

Men gaat dus gewoon winkelen en koopt een karretje vol. Afrekenen aan de kassa gebeurt volledig met maaltijdcheques, ook voor de schoonmaakproducten en wasmiddelen die men gekocht heeft. Maaltijdcheques dus louter zien als “een eetbon” is dus niet echt meer toepasselijk.

Enorm voordelig voor werknemer en werkgever

Toch zijn er ook nog veel grote bedrijven die beschikken over een bedrijfsrestaurant waar heel veel werknemers wel dagelijks hun maaltijd betalen met hun maaltijdcheque. Dit is uiteraard een mogelijkheid maar het komt toch steeds minder en minder voor.

Wanneer uw baas dus aanhaalt dat u maaltijdcheques zal krijgen in plaats van een andere vorm van loonsverhoging, dan is het misschien niet onverstandig alle voordelen van dichterbij te bekijken. U zal versteld staan van de positieve conclusie die u aan het eind zal moeten nemen.

Voordelen van maaltijdcheques voor werkgevers

In de huidige economische toestand is het noodzakelijk elke euro goed te besteden. Ook bedrijven moeten goed opletten waar ze hun geld allemaal aan uitgeven om zeker geen financiële problemen te krijgen. Toch mag men niet vergeten dat het ook belangrijk blijft om de werknemers die tewerkgesteld zijn in het bedrijf tevreden te houden. Een werknemer is namelijk niet enkel iemand die voor u werkt maar daarnaast ook iemand die zorgt voor de continuïteit van het bedrijf.

En ook in economisch moeilijke tijden blijft stimuleren steeds een goede manier om de werkkrachten gelukkig te houden.

Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

Uiteraard kan men niet altijd toegeven aan de vraag om opslag of een verhoogde vergoeding maar in sommige gevallen kan men er als zaakvoerder niet van onderuit dat een werknemer nu eenmaal soms een opslag verdient. De volgende stap is dus de onderhandelingsfase. Beide partijen zullen voor zichzelf pleiten en steeds het grootste voordeel willen halen uit de onderhandelingen. Een ideale oplossing komt er dus wanneer beide partijen heel wat voordelen halen uit de overeengekomen afspraken.
voordelen maaltijdcheques werkgever

Een handig extralegaal voordeel

Hiervoor komen de maaltijdcheques dus zeker in aanmerking! Wanneer men namelijk kiest om werknemers te gaan belonen of verlonen door middel van maaltijdcheques geniet men als werkgever heel wat voordelen. Een werkgever moet namelijk geen RSZ-bijdrage betalen op maaltijdcheques, wat er dus voor zorgt dat er heel wat minder administratieve beslommeringen aan te pas komen.

Een wapen tegen afwezigheid

Een bijkomend voordeel is ook dat maaltijdcheques per gewerkte dag worden toegekend aan de werknemer. Neemt de werknemer verlof of is hij/zij ziek, krijgt hij/zij de maaltijdvergoeding niet. Ziekteverzuim en andere vormen van afwezigheid worden op deze manier dus zeker niet aangemoedigd.

De ideale oplossing

Als men een gewone opslag zou toekennen aan de werknemer in plaats van het geven van maaltijdcheques, dan heeft dit voor beide partijen zeker heel wat meer nadelen. Vooral in België liggen de loonlasten zeer hoog, wat betekent dat het verschil tussen bruto en nettolonen heel hoog ligt. Een kleine loonsverhoging van een werknemer van 120 euro bruto kost u heel wat meer dan de effectieve 120 euro. In vele gevallen zal dit u om en bij het dubbele kosten en tenslotte is er niemand die graag te veel belastingen betaalt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Hoeveel medewerkers telt uw bedrijf?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Top!
Voer een geldige bedrijfsnaam in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.