Maaltijdcheques bedrag: hoe worden ze bepaald?

Eén van de fiscaal interessantste manieren om uw werknemers een loonsverhoging toe te kennen is het geven van maaltijdcheques. Deze zijn namelijk vrijgesteld van RSZ en tellen niet mee als inkomen voor de personenbelasting van uw werknemers.

Wanneer u beslist om uw werknemers maaltijdcheques toe te kennen, moet u ook de zichtwaarde ervan vastleggen.

Vraag uw maaltijdcheques aan

Maar wat zijn de maaltijdcheques bedragen en hoe wordt dit bedrag bepaald?

Bepaling van het bedrag van maaltijdcheques

maaltijdcheques bedrag

In principe wordt de waarde van maaltijdcheques bepaald door de sociale partners op sectoraal vlak, of in samenspraak tussen de werkgever en de werknemersafvaardiging op ondernemingsvlak. Opdat de maaltijdcheques vrij zijn van belastingen en RSZ, moeten er aan enkele voorwaarden voldaan worden.

👉 Zo mag de werkgeversbijdrage maximum € 5,91 bedragen en moet de werknemer minimaal een bijdrage van € 1,09 leveren. Van die € 5,91 werkgeversbijdrage is één euro fiscaal aftrekbaar.

De interessantste maaltijdcheque is daarom die van € 7. Wanneer een werknemer 225 dagen per jaar werkt en maaltijdcheques van zeven euro ontvangt, dan krijgt hij voor € 1.575 aan maaltijdcheques.

Van dit bedrag betaalt u als werkgever € 1329,75 waar u geen RSZ op moet betalen. Bovendien kan u er € 225 fiscaal van aftrekken. Uw werknemer betaalt slechts € 245,25 van dit bedrag en krijgt dus een effectieve loonverhoging van € 1.329,75 per jaar.

Het is ook mogelijk om maaltijdcheques met een hogere waarde te geven door de werknemersbijdrage te verhogen. U kan als werkgever ook maaltijdcheques van verschillende waarden aan verschillende werknemers toekenen op voorwaarde dat werknemers in hetzelfde werkregime en in dezelfde werkcategorie maaltijdcheques van dezelfde waarde krijgen.

Wilt u ook graag maaltijdcheques bestellen voor uw werknemers?

Vergelijk maaltijdcheques aanbieders

Maaltijdcheques 60 % goedkoper dan loon

Dat maaltijdcheques enorm interessant zijn voor zowel werknemer als werkgever wist u al langer dan vandaag; uw werknemer heeft meer koopkracht en u als werkgever betaalt geen sociale lasten. Maar wat kosten maaltijdcheques u precies als bedrijfsleider?

Omdat u op dit extralegale voordeel geen RSZ of personenbelasting betaalt, is het voor u tot 60% goedkoper dan wanneer u een loonsverhoging zou toekennen.

Voordelen elektronische maaltijdcheques

Daarnaast betaalt u aan het uitgiftebedrijf doorgaans een eenmalige opstartkost en een maandelijks bedrag voor de administratieve lasten. Deze kosten zijn wel gedaald sinds de invoering van de elektronische maaltijdcheques die een vereenvoudiging van de administratie met zich heeft meegebracht. Ook de verzendkosten vallen weg nu alles elektronisch gebeurt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Hoeveel medewerkers telt uw bedrijf?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Top!
Voer een geldige bedrijfsnaam in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.